Önéletrajz

Török Gizella

Szülőhelyem múltja a gyékényszövés és -fonás csodálatos világa, amelyet édesanyámtól, nagymamámtól tanultam meg már kisgyermekkoromban.

A szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola kerámia szakán érettségiztem, ám mégis azt az anyagot választottam, ami környezetemben születésemtől fogva hatott rám: a gyékényt. Benne a természet szépsége, nemes egyszerűsége.

Az anyag, amelyből dolgozom, a "gyékény", amely vízparton, tóparton, nádasok mellett található. A vízből életre kelt anyag és az én munkám eredményeként születnek alkotásaim.

Szívemhez legközelebb a népi emberábrázolás áll, a tápai asszony, a parasztember; de gyékénybe álmodtam Dankó Pista alakját, s a millennium ihlette Szent István és Gizella szobrát. Múlt századi szecessziós figuráimat, s mélyebb részletességű szobraimat, az eltérő finomságú és stílusú mozgásokat ugyanaz az anyag, a gyékény segíti megörökíteni.

1971-ben részt vettem az országosan megrendezett "Népművészet Ifjú Mestere" pályázaton - sikerrel. Bemutatott termékeimet a Képző- és Iparművészeti Lektorátus "dicsérettel" elismerve zsűrizte le.

Folyamatosan végeztem újításokat, új kifejezési módokat keresve és mindezt munkám mellett. Ma már úgy gondolom, hogy a gyékényszövésben nincs határ - sem méretben, sem bonyolultságban. Figuráim végső formáját a szövés sűrűsége vagy lazasága adja, a díszítéshez sokféle fonást alkalmazok. A rusztikusságot a fonatmintákkal fejezem ki.

1997-ben Toledóban is sikerült bemutatkozni, nagy sikerrel. 1998-ban elnyertem az "Aranyfokos Kézműves Vándordíjat".

Kiállítások sorozatára kaptam meghívást, és igyekszem mindegyiket elfogadni, hisz feladatom a múltat megőrizni és a tudást továbbadni. Gyakran járom az országot a Tápai Gyékényes műhely tagjaival, akikkel szívesen tartunk bemutatókat, foglalkozásokat igény szerint.Török Gizella
gyékényszobrász

"Igen hosszú idő után alakult ki a figurális fonás, hisz először síkban gondolkodtam, fali kompozíciókat, reliefeket készítettem, majd a domborművek következtek és csak a 80-as, 90-es években sikerült az első női alakot elkészítenem. Akkor tudtam, hogy ez az, amit gyerekkorom óta keresek, hogy ez az én saját kifejezési módom, amely egyszerre nyújt örömet és bánatot és új, meg új emberi kapcsolatokat hoz számomra."